Smart business collaboration
Bakgrund och ändamål
Syftet med projekt Smart företagssamverkan är att skapa en digital portal / plattform med manualer om olika samarbetsformer kring kursuppdrag, projekt, praktik, labbmiljöer, gästföreläsningar och examensarbeten för samverkan med företag som svarar mot det breda behov av samarbete som finns inom olika funktioner på högskolan och det omgivande och som kan tillämpas inom ett brett verksamhetsfält: undervisning, forskning, utveckling och innovation (FUI), kontinuerligt lärande och alumniarbetet. Eftersom portalen/plattformen skall svara mot olika intressegruppers önskemål och visioner är ett mål att undersöka och identifiera olika intressegruppers behov gällande samverkan. I intressegruppen ingår studenter, lärare och forskare, amanuenser och övriga medarbetare samt representanter för externa aktörer i näringslivet.
Målsättningar och nyttan
Visionen är att företagssamverkan är integrerad i utbildnings-, forsknings- och alumnverksamhet. Med hjälp av ett smart ekosystem för kontinuerlig samverkan med olika typers intressenter och aktiviteter inom och utanför Arcada strävar vi efter att genera kunskap genom att sammankoppla studerandenas resurser och insatser med näringslivets kunnande, behov och
målsättningar. Plattformen ska underlätta för olika intressenter att hitta varandra, bidra med nya koncept för samarbete och fungera som en kontaktpunkt, idébank och verktygslåda. Arcadas studerande och personal når ut till företagen och olika intressegrupper ser Arcadas samarbetspotential. I projektet ingår:
1. Benchmarking-rapport, överblick över ett urval högskolor i Norden - ranking med viktade
värden på basen av fokusgrupper ur Arcadas och intressenternas perspektiv. Funktionerna
sammanställs och viktas.
2. Skapandet av en prototyp för standardiserad portal som på ett smart sätt hjälper att
sammanföra företag, samfund, alumner, studerande, akademisk och administrativ personal samt forskare.
3. Modell för projektarbete inom utvecklingsstudier. Koncept för övriga uppdrag och servicepaket.
4. Ett förslag på alternativ med årsavgift för olika kategorier av partnerskap och konsultuppdrag
Som metod för vårt arbete används ett brukarorienterat närmelsesätt, co-creation och verktyg relaterat till Service design: ACC Toolbox, SPRINT, Double Diamond och digitala verktyg så som Miro, Jamboard, Padlet, Sessionlab.
Resultat
Förväntade resultat är:
1. Aktiv och systematisk näringslivssamverkan som en integrerad del av Arcadas verksamhet och därmed högre kvalitet i verksamheten.
2. Integrering av företagssamverkan i studierna och utveckling av de kompetenser som
studerande behöver i det framtida arbetslivet. Därmed ges bättre möjligheter för
karriärsutveckling och sysselsättning efter avslutade studier i en värld där varje arbetsplats kan ses som internationell och global.
3. Stöd för medarbetarna i deras dagliga arbete för upprätthållandet av kontinuerlig samverkan
med lokala, nationella och internationella företag och andra externa intressenter och därmed
ökad kollektiv företagsekonomisk kompetens.
4. Främjandet av företagens verksamhet: högskolan och deras studenter bidrar till utveckling av kunnande, kompetenser och tjänster i företagen på ett resultatorienterat och produktivt sätt, som bidrar till mervärde för företagen och främjar företagens verksamhet och lönsamhet.
5. Möjligheter för Arcada att fakturera företagen för utvecklingsverksamhet- och samarbetsprojekt och därmed bättre lönsamhet för högskolan.
Samhällelig inverkan
En mera hållbar utbildning som svarar mot framtida behov i arbetslivet och mera hållbar företagssamverkan och verksamhet. Det övergripande långsiktiga målet är att skapa modeller för aktivt och integrerat företagssamarbete inom samtliga branscher på Arcada, som ger mervärde för både högskolan och samarbetsorganisationen.
Abstrakt
Syftet med projekt Smart företagssamverkan är att skapa en digital plattform som fungerar som kontaktyta och stöder systematiskt, bestående samarbete mellan Arcada, externa företag och organisationer. Plattformen kan tillämpas inom ett brett verksamhetsfält: examensstudier, FUI, kontinuerligt lärande och alumni verksamhet. Studerande bidrar till utveckling av nytt kunnande och nya tjänster i näringslivet via utvecklingsstudier och uppdrag inom kurser, praktik, examensarbeten och i labbmiljöer.