Konstforsk film
Bakgrund och ändamål
Konsforsk film är ett samnordiskt projekt som kombinerar forskning med konstnärlig praxis, specifikt inom film och media. Det kommer att ge tre nordiska parter möjlighet samla, skapa och dela kunskap och erfarenheter inom området konstnärlig forskning, och införa denna kunskap i kurser och läroplaner, till gagn för både studenter och personal. Projektet kommer att arrangera en intensivkurs i Finland i april 2022 som fungerar som en praktisk introduktion till konstnärlig forskning för studenter och personal från de tre partnerinstitutionerna. Kursens ämne är representation av genus i ett historiskt perspektiv.
Målsättningar och nyttan
Den övergripande målsättningen är att introducera konstnärlig praxis som en legitim del av akademisk forskning. Detta kommer att öka studenters motivation och sammanföra forskare och konstnärer, både inom och utanför institutionerna. Vidare kommer projektet att fördjupa de konstverk som produceras i skolorna, och även skapa nätverk mellan branschen och utbildningarna, både nationellt och i ett Nordiskt sammanhang.
Resultat
Konstforsk film ger studenter och personal teoretisk och praktisk kunskap om konstnärlig forskning och dess metoder, och intensivkursen i sig och dess lärandemål är en viktig del av resultaten.Kursens övningar och resultat delas med filmbranschen i de tre länderna.
Samhällelig inverkan
Samhället i stort, och konstnärliga utbildningar i synnerhet, visar prov på en klyfta mellan konstnärer och forskare, mellan praktik och teori. Denna brist på dialog påverkar både individer, institutioner och samhället mer generellt. Konstforsk kan med sin insats överbrygga klyftor inom film och media.
Abstrakt
Konsforsk film är ett samnordiskt projekt som kombinerar forskning med konstnärlig praxis, specifikt inom film. Det kommer att ge tre nordiska parter – Arcada UAS (Helsinki, FIN), HDK-Valand (Göteborg, SWE) och Westerdals Institute of Film and Media (Oslo, NOR) möjlighet samla, skapa och dela kunskap och erfarenheter inom området konstnärlig forskning, och införa denna kunskap i kurser och läroplaner, till gagn för både studenter och personal. Projektet kommer att arrangera en intensivkurs i Finland i april 2022 som fungerar som en praktisk introduktion till konstnärlig forskning för studenter och personal från de tre partnerinstitutionerna. Kursens konkreta ämne är representation av genus i ett historiskt perspektiv, som behandlas med den konstnärliga forskningens metoder.