Mia Ingman, Zina Kranck, Sebastian Östman, Robin Bade, Jan-Erik Krusberg och Mervi Hernberg
Mia Ingman, Zina Kranck, Sebastian Östman, Robin Bade, Jan-Erik Krusberg och Mervi Hernberg

Allt från transportappar till inomhusodling med hjälp av artificiell intelligens presenterades när Arcada Mindventures – en inspirerande idétävling för studenter med ett innovativt tankesätt – ordnades för första gången. Totalt 11 företagsidéer presenterades för fyra jurymedlemmar med fingertoppskänsla för entreprenörskap. Slutligen drog en ekologisk tandborste det längsta strået.

- Arcada Mindventures möjliggör att våra studenter kan träna sig i att sälja sin idé i en stödjande och uppmuntrande miljö. Samtidigt skapas nätverk över institutionsgränserna och man lär sig även både av de andras presentationsteknik samt den feedback som ges, konstaterar Mervi Hernberg, chef för Arcadas företagsoas, Oasis.
Tanken om företagsamhet går som en röd tråd genom högskolans alla utbildningarna och idéen till Arcada Mindventures föddes under våren 2017.
- Vi har tidigare år ordnat interna idétävlingar där vinnaren blivit högskolans representant i Rotary Startup-challenge.
Det nya konceptet Arcada MIndventures har Hernberg utvecklats tillsammans med Arcadas alumnkoordinator Mia Ingman.
- Förutom 1000 euro i prispengar får vinnaren även värdefull coaching av de fyra jurymedlemmarna för att utveckla sin idé, medan andra och tredjepristagarna får coaching av juryn, berättar Ingman.

Hon har förutom konceptet jobbat med att rekrytera mångprofessionella alumner med bred kunskap av businessvärlden och entreprenörskap till juryn. I den första upplagan av Mindventures har Zina Kranck, chef för grafisk design vid Lego Systems, Robin Bade, grundare och regional chef vid Mirum Agency, Sebastian Östman, entreprenör, co-founder och COO Genero, och Jan-Erik Krusberg, utvecklingsdirektör Arcada deltagit.

- För mig personligen har det varit en mycket rolig och givande dag och jag är väldigt glad att jag blev ombedd att ställa upp, konstaterar Kranck.
Hon betonar vikten av att högskolorna lär ut företagsamhet bland studenterna.
- Att se engagemanget och de diskussioner som sätts igång i och med detta är mycket inspirerande. De företagsidéer som i dag presenterats har flera av dem varit sådana att vi är övertygade om att de kommer att synas i framtiden, konstaterar Kranck.

Tandborse drog det längsta strået

Många av idéerna i Arcada Mindventures hade detta år hälsofrämjande som tema och såväl mentalt som fysiskt välmående hade inspirerat till innovation. Likaså ser man tydligt den hållbara utvecklingen. Bland totalt 11 idéer och utvecklingsområden valde juryn slutligen att utse IB student Enricio Berardones företagsidé Fairbrush till vinnare.
Berardones tandborste i bambu minskar vårt ekologiska fotspår samtidigt som den gör gott för barnhem ute i världen.
- Den vinnande idén valdes enhäligt och både presentationstekniken och det välarbetade konceptet övertygade, säger Kranck.
Juryn hade även goda förslag för hur konceptet ytterligare kan utvecklas och Berardone planerar att kunna lansera produkten i början på nästa år.

Andra pris i Arcada Mindventures tilldelades Sebastian Kåll och Cleanroof Oy och Erika Nyströms hälsofrämjande företag ENHS.

 

 

Utbildning