Omtänk 2016 samlar studenter från tre högskolor för att ta fram nya koncept för framtidens kommunikation och journalistik. Tävlingen pågår 11-13 maj i Helsingfors.

I tävlingen deltar 13 lag med studenter från Yrkeshögskolan Arcada, Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och Södertörns högskola. Syftet är att öva samarbete och idéutveckling samt att utforska möjligheter för framtidens journalistik.

- Årets tävling fokuserar mer än tidigare på det offentliga samtalet och journalistiken. Det här är ett utmärkt sätt att lära studenterna att det är roligt men krävande att tänka utanför ramarna, och att man vinner på att göra det tillsammans i en grupp, säger Tomas Träskman, examensansvarig lektor i kulturproduktion vid Arcada och en av ansvarspersonerna för Omtänk.

Under tävlingen ska studenterna identifiera ett problem inom journalistiken eller den offentliga kommunikationen och sedan utveckla ett förslag på en lösning i form av en tjänst eller ett koncept som riktar sig till en tydlig målgrupp. Tävlingen ordnas i år för tredje gången.

- Innovationer är ett sätt att delta i samhällsutvecklingen och skissa upp en egen framtid, säger Träskman, som lyfter fram vikten av innovativt tänkande och företagsamhet inom all utbildning.

Finalen ordnas fredagen den 13 maj, då alla grupper presenterar sina idéer för juryn i form av en tre minuters pitch. I år består juryn av Carl-Gustav Lindén, frilansjournalist och medieforskare, Paula Salovaara, journalist och företagare, Räty-Salovaara-Blåfield, Tommi Luhtanen, produktspecialist för Design/Web, Adobe, Marit af Björkesten, Svenska Yles direktör och Sören Karlsson, utbildare/konsult, Audiendo och ägare, United Robots AB.

Medierna är välkomna att delta under generalrepetitionen inför finalen torsdagen den 12 maj klockan 14.00-18.00. Då finns också möjlighet till intervjuer med Arcadas lektor Tomas Träskman samt med studenter som deltar i tävlingen.

Allt program ordnas på Soc&kom, Snellmansgatan 12, Helsingfors. Mer info hittas på Omtänks webbsida: https://www.arcada.fi/omtank/

Tilläggsinformation och intervjuer:

Tomas Träskman, tomas.traskman@arcada.fi, 040 773 76 42

Kontaktperson för Omtänk 2016:

Robert Runeberg, fortbildningschef, Soc&kom, robert.runeberg@helsinki.fi, 040 111 1234

ARCADA KOMMUNIKATION

Avsändare:

Informatör Johanna Modig-Gräsbeck, johanna.modig-grasbeck@arcada.fi, 0207 699 677

Pressmeddelande