Mediekulturstudenter på Yrkeshögskolan Arcada jobbar hela våren med det omfattande multimediaprojektet 100 min 100 år. Projektet är en del av det officiella Finland 100-programmet och uppmärksammar det hundraåriga Finlands jubileumsår.

Inom projektet producerar studenterna en samling kortfilmer som visualiserar hur de ser på vårt 100-åriga Finland i dag.

- Filmerna behandlar olika teman, som mobbning, sexualitet, vänskap och utanförskap, och de är alla en del av livet. Dessa teman behandlas i och för sig ofta i film, men det är intressant att se hur studenterna har valt att berätta om och gestalta dem, säger Robert Nordström, lektor i mediekultur och initiativtagare till projektet.

Studenterna producerar även podcasts och videobloggar som behandlar de teman som tas upp i filmerna. Poddarna görs intervjuformat och bygger på diskussioner. Vloggarna ger en liten inblick i allt som sker bakom kulisserna under projektet.

– I och med att det inom projektet används ett mångfald av format – filmer, poddar och vloggar – blir det som en växelverkan mellan allt material, och projektet får därför mervärde som helhet, säger Robert.

100 min 100 år produktion

Projektet är ett samarbete mellan alla inriktningar inom Mediekultur.

– Ur en students perspektiv har projektet varit givande, men även utmanande. Det här är ett av de största samarbeten som har gjorts inom Mediekultur. Själv ansvarar jag för våra sociala medier och det betyder att jag alltid är igång eftersom medierna alltid är det, säger Emilia Leino, Online Media student.

– Jag har blivit positivt överraskad över hur stort projektet har blivit. Det är väldigt roligt att alla inriktningar inom Mediekultur samarbetar, det visar att alla roller och uppgifter är viktiga för att en produktion ska bli till, fortsätter Robert.

Produktionen synliggörs via projektets egna Facebook- och Instagramkonton, 100 minuter 100 år och 100min_100ar.

– Det bästa med projektet är att det känns äkta, speciellt efter att vi blev en del av programmet Finland 100 år. Det ger ett nytt perspektiv för arbetslivet efter studierna, säger Emilia.

100 min 100 år produktion

Temat för Finlands 100-årsjubileum är Tillsammans, vilket  även speglas i samarbetet inom 100min 100 år. Såväl jubileumsåret som Mediekulturstudenternas projekt granskar dagens Finland samt skapar nytt tillsammans.

Om du vill veta hur produktionen fortlöper och vad det egentligen innebär att jobba med kortfilmer och sociala medier, häng med på äventyr med 100 min 100 år! På webbsidan 100min100ar.fi hittar du länkar till alla konton på sociala medier och där kommer även alla kortfilmer att publiceras 30.5.2017.

Tilläggsuppgifter:
Emilia Leino, Online Media student, leinoemi@arcada.fi
Robert Nordström, Lektor i Mediekultur, robert.nordstrom@arcada.fi

Text & bild: studenter i projektet 100 min 100 år

SuomiFinland 100 logo