Thomas utexamineras till idrottsinstuktör.
Thomas utexamineras till idrottsinstuktör.

För Thomas Jalas har idrotten alltid varit starkt närvarande genom hela livet.
- Ishockey och fotboll är mina grenar, men simning, tennis, badminton och korgboll har varit med mig redan som yngre. Efter gymnasiet var det mitt intresse för sport som fick mig att välja idrottsinstruktör och Arcada.


Arcada utbildar idrottsinstruktörer med ett brett baskunnande inom yrkets olika delområden. Som idrottsinstruktör leder och samarbetar du med idrotts- och motionsutövare och stöder dem i deras idrottsliga utveckling. Du kan planera, genomföra och utvärdera olika former av motions- och idrottsevenemang och samarbetar med olika yrkesgrupper.
- Studierna är mångsidiga. Vi studerar allt från kroppens anatomi och fysiologi till ledarskap, idrottspsykologi, näringslära och hälsofrämjande. Dessutom prövar vi på olika idrotter – nästan från A till Ö, säger Thomas och konstaterar att idrottsinstruktörerna oftast hittas runt om i Helsingfors – i bollhallar, simhallar, sportplaner och ishallar.
I januari 2019 blir även Arcadahallen på campus färdig, med stor gymnastikhall och ett nytt gym på 150 m2 för idrottsstudenterna.

Under andra året väljer studenterna inriktning för sina studier: hälsofrämjande eller tränarskap.
- Hälsofrämjande innebär att du arbetar med att planera, genomföra, utvärdera och utveckla hälsofrämjande aktiviteter för olika målgrupper. Det handlar om att se till att det t.ex. finns tillräckligt med verktyg för att arbetstagare ska kunna må bra och behålla en god hälsa. Om du väljer tränarskap har du istället siktet inställt på att i framtiden arbeta som tränare inom en idrottsgren, förklarar Thomas.

Han uppskattar att studierna även består av mycket praktik ute på fältet, som öppnar en dörr in i arbetslivet redan under studierna.
- Sammanlagt kan vi välja mellan fem till sju praktikperioder. Praktikerna har olika teman och vi ska arbeta med barn, vuxna, åldringar, funktionsnedsatta och även göra en administrativ praktik på te.x. ett företag inom branchen.
Just nu förbereder Thomas sig för att arbeta med Paraschool day, ett evenemang som ordnas i samarbete med den Paraolympiska kommittén i Finland.
- Under nästa praktik kommer jag att vara med och ordna idrottsdagar med målsättningen att göra de paraolympiska grenarna mer kända bland barn och unga. Totalt ordnar vi fyra evenemangsdagar runt om i landet, och jag är med och förverkligar dessa.

Om ett halvår utexamineras Thomas och ett av minnena han tar med sig från Arcada är definitivt den första studietiden.
- Jag kan ännu tycka att det är helt otroligt hur tajta vår klass blev, genast från början. Vi gick verkligen från att inte känna varandra alls till att vara ett team. Vi hade bl.a. dans och redskapsgymnastik som våra första kurser. Dansen tror jag vi alla tyckte var lika pinsamt – men den skapade en fantastisk gemenskap! Och redskapsgymnasikkursen tycker jag fortfarande att har varit den bästa, säger Thomas och skrattar.
- Alla sporter man han fått lära sig är faktiskt det bästa med utbildningen. Du behöver inte vara expert inom alla grenar, men du behöver kunna handleda inom alla. Och det viktigaste är att du måste kunna vara dig själv – när det handlar om idrott kan du inte vara någon annan.

Läs mer om utbildningen till idrottsinstruktör.
Ansökan sker via studieinfo.fi 14-28.3.
Mer information om ansökan hittas här.