Sera Kaukola ville skapa en hemsida som presenterar kampsporten Taido på ett visuellt och intresseväckande sätt.
Sera Kaukola ville skapa en hemsida som presenterar kampsporten Taido på ett visuellt och intresseväckande sätt.

Att se sin egen idé gå från planeringsstadiet till en färdig webbsida var det bästa med kursen i digital formgivning, säger Sera Kaukola. Hon deltog i Arcada Fortbildnings kurs för att lära sig mer om bland annat webbdesign, bildbehandling och sociala medier.

- Vi lever i en tidsperiod där visuellt och digitalt innehåll hela tiden får en större betydelse. Kursen passar för alla som vill lära sig producera digitalt material, både för professionellt och privat bruk, säger Sera.

Sera hade redan tidigare jobbat en del med digital design, men insåg att hennes arbetsbild krävde att hon lärde sig mer om webbsidor, bildhantering och sociala medier. Kursen på trettio studiepoäng innehåller moduler i webb- medie- och grafisk produktion, vilket passade henne perfekt.

- Jag ville bygga på tidigare kunskaper för att bättre kunna utnyttja dem i mitt arbete. Att jag kan skapa mångsidigt och proffsigt material gynnar både mig och min arbetsplats.

Sera arbetar som grenchef på Finlands Taido-förening. Taido är en japansk kampsport som fortfarande är relativt okänd i Finland och hon ville därför öka synligheten för grenen genom att utveckla hemsidan och marknadsföringsmaterialet.

- Taido är en fartfylld och effektfull gren och jag tycker därför det är extra viktigt att kunna presentera grenen på ett visuellt sätt. Jag var också intresserad av att lära mig mer om sökmotoroptimering och analytik, något som idag utnyttjas allt för lite inom idrottsbranschen.

Under kursen ville Sera även lära sig mer om Adobes program, för att kunna skapa och uppdatera webbsidor och övrigt digitalt material på ett enkelt och tidseffektivt sätt. Själv tycker hon att webbmodulen gav henne mest, även om alla delar bidrog till ett brett helhetskunnande.

- Kurskamraterna och lärarna var helt fantastiska. Det var också fint att få uppleva wow-känslan då man kände att man plötslig började förstå program och funktioner som tidigare varit främmande för en.

Att bygga upp en egen webbsida har varit intressant och givande och Sera säger att utvecklingsmöjligheterna är oändliga. Nu fortsätter arbetet med den webbsida som hon började bygga upp under kursen och målet är att lansera de nya sidorna i början av sommaren.

- Det blir lätt så att timmarna bara rusar iväg då man börjar fixa med något och helt förlorar tidsuppfattningen. Belöningen är å andra sidan då man ser sina egna visioner och idéer omvandlas till en konkret produkt, säger Sera.

Arcada Fortbildning ordnar nästa kurs i Digital formgivning 22.1-29.8.2018. Kursen går på finska. Läs mer här.