Den 3-13.4 ordnas separat ansökan till Arcadas bachelorutbildningar inom idrott-, social och hälsovård. Det betyder att du som redan har en examen på institutnivå kan komplettera denna för att få en yrkeshögskoleexamen. Du som redan har en YH-examen kan även välja att studera vidare för att avlägga ytterligare en bachelorexamen inom branschen. Tavga Zahir valde att bygga på sin Nursingexamen från Arcada och utexamineras snart till barnmorska på 1 ½ år.

Tavga Zahir visste redan tidigt att hon vill jobba med hälsovård och under 2013-2016 studerade hon till sjuksköterska på den engelska Nursing utbildningen vid Arcada.
- Efter examen besökte jag mitt hemland Kurdistan, och slogs ännu en gång över hur sjukvården där fungerar. Jag brinner bland annat för att hjälpa kvinnor och vården i Kurdistan för en gravid kvinna är närmast intill obefintlig. Dessutom är bemötandet du får under förlossningen under all kritik. Jag beslöt att istället för att bli arg är det enda sättet att förändra något att utbilda mig själv.

Tavga sökte därför genast efter sin examen igen in till Arcada, denna gång till barnmorskeutbildningen.
- Tack vare min grund inom Nursing fick jag samtliga av dessa studier till godo och kunde genast börja arbeta med min specialisering till barnmorska, berättar Tavga.

Dubbelexamen ger bredd

På 1 ½ år har hon nu kompletterat sin Nursingexamen och kan snart ge sig ut i arbetslivet med en dubbelexamen som både sjuksköterska YH och barnmorska YH.

 - Allt detta har varit en oroligt berikande upplevelse, både att studera vidare och att jag valde att fortsätta att utbilda mig på Arcada. Framförallt har detta har hjälpt mig hitta det jag verkligen vill jobba med.
Tavga berättar att hon drömmer om att kunna kombinera sitt arbete som sjuksköterska med arbetet i förlossningssalen.
- Eftersom bägge yrken är något jag brinner för – gör jag det ena saknar jag det andra och vise versa, säger hon med ett skratt.

Tavga planerar även att arbeta en tid i Kurdistan efter examen.
- Även om man kunde tro att jag vill göra en stor förändring räcker det för mig om jag kan ge blivande mammor på en liten klinik i Kurdistan en annorlunda upplevelse av förlossningsvården än det som finns idag, konstaterar Tavga.

Ansökningstiden för dig som önskar komplettera din examen inom idrotts-, social- och hälsovårdsbranschen är 3-13.4.2018. Ansökningstiden avslutas 13.4. kl. 15.00.

Läs mer om vem som kan ansöka och hur du går tillväga här.