Daria Osipova under presentationen på Intelligence Hunt.
Daria Osipova under presentationen på Intelligence Hunt.

Tisdag den 14 november hölls finalen av den sjöfartsfokuserade tävlingen Intelligence Hunt på Silja Serenade i Helsingfors hamn. Evenemanget, som samlade studenter och branschrepresentanter från fler än 30 länder, erbjöd Arcadas framtida ingenjörsexperter såväl möjligheten att arbeta med riktiga cases för ledande företag som tillfälle att knyta viktiga kontakter för framtiden.

Intelligence Hunt 2 organiserades av affärsplattformen SeaFocus, vars mål är att lyfta viktiga skeenden inom den globala sjöfarten för diskussion. Fler än 90 studenter delades in i 25 lag och tog sig an 13 cases från företag. Daria Osipova, som läser andra året på utbildningen Materials Processing Technology på Arcada, var en av de deltagande studenterna. Hon och hennes team arbetade tillsammans med ett case för Finnlines.

– Det var en fantastisk upplevelse och jag är väldigt nöjd med vår presentation, säger Daria. Först och främst var tävlingen ett perfekt tillfälle att träffa många människor från olika företag inom sjöfart och utvidga våra nätverk. För oss ingenjörer är det en enorm bransch med många arbetsmöjligheter.

Sammanlagt representerades Arcada av sex studenter i tävlingen. Fem av dem från Institutionen för energi- och materialteknologi, och en student från utbildningen i International Business.

– Det känns verkligen som att jag lärt mig otroligt mycket, fortsätter Daria. Dels från att arbeta med vårt eget case, men också från alla de andra lagen. Studenter kunde anmäla sig antingen som färdiga lag eller individuellt, så parades man ihop med andra som jobbade med samma case. I mitt lag fanns deltagare från både Finland och Sverige så jag fick också chansen att lära känna nya goda vänner längs vägen.

Och enligt Daria är det tydligt att miljömedvetenhet – som spelar en så central roll inom de framtida ingenjörernas utbildning – behöver öka även inom sjöfarten.

– Man märker väldigt snabbt att det inte är alla företag inom sjöfarten som lägger särskilt mycket vikt vid miljön. Många i den här branschen är duktiga på att prata, men det händer sist och slutligen inte väldigt mycket. Men de ekologiska utmaningar vi står inför är allvarliga, och det är något som måste uppmärksammas. Därför kan evenemang som det här fylla en viktig funktion. En äldre herreman, som höll tal under Intelligence Hunt, vände sig till de yngre lyssnarna och slog fast att ”Vår generation blev informerad, men vi gjorde ingenting åt saken. Nu är det ni som har chansen!”

Läs mer om Intelligence Hunt 2 och SeaFocus här (på engelska).

Utbildning