Arcadas idrottsinstruktörer Johannes Puranen, Nora Lyytinen och Gashaw Bibani har lärt sig massor genom att jobba med Idrottskarusellen.
Arcadas idrottsinstruktörer Johannes Puranen, Nora Lyytinen och Gashaw Bibani har lärt sig massor genom att jobba med Idrottskarusellen.

När 1 600 barn och 60 blivande idrottsinstruktörer möts för en heldag av idrottsaktiviteter är det garanterat både små och stora som lär av varandra. Evenemanget Idrottskarusellen är ett samarbete med Finlands Svenska Idrott och erbjuder en aktiv och lekfull dag för eleverna i Helsingfors grundskolor.

Septemberdagen är solig men kall, men på Djurgårdens idrottsplan är farten så hög att ingen hinner frysa. Arcadas idrottsinstruktörer har ordnat 29 programpunkter för eleverna i årskurs 1-6 i Helsingfors och överallt ser man barn som hoppar, springer, sparkar boll eller står på händerna. Några av punkterna är mer traditionella med till exempel friidrott eller handboll som tema, medan andra mest uppmuntrar till rörelseglädje i form av lekfulla aktiviteter som elefantfotboll, olika hinderbanor och stafetter.

I år är det de blivande idrottsinstruktörerna Gashaw Bibani, Johannes Puranen och Nora Lyytinen som har huvudansvaret för Arcadas del. De inledde planeringen redan under våren och har den senaste månaden jobbat hårt för att genomföra evenemanget.

- Att ordna ett evenemang av den här storleken är helt nytt för oss, men vi har lärt oss massor genom att själva få göra. Vi har alla olika styrkor och har på så sätt kunnat komplettera och lära av varandra, säger Puranen, tredje årets idrottsinstruktörsstuderande.

Två evenemang blev ett

Idrottskarusellen ordnas i år för andra gången, efter att Arcada och Finlands Svenska Idrott FSI ifjol valde att slå ihop sina egna idrottsevenemang till ett gemensamt. Denna höstdag deltar nästan 1600 barn, vilket betyder flera hundra fler än ifjol.

- Det har varit spännande att få ansvara för detta år då evenemanget är större än någonsin. Men samtidigt som evenemanget har vuxit har vi också hunnit växa i våra roller som idrottsinstruktörer. Samarbetet med FSI har fungerat jättebra och vi har fått ta ansvar samtidigt som de haft förståelse för att vi är studerande och behöver en del handledning, säger Puranen.

För Arcadas studerande är Idrottskarusellen en värdefull lärandeprocess. I tillägg till att de får öva på att leda och instruera grupper, så utvecklar de även sina färdigheter inom evenemangsplanering, ansvarstagande, kommunikation och samarbete. Alla tre årskurser deltar och förutom nya kunskaper betyder evenemanget också nya vänner och en förstärkt samhörighet.

- Det är hjärtevärmande att se alla jobba tillsammans för att evenemanget ska bli så bra som möjligt. Vi är som en enda stor idrottsfamilj och den inkluderande och inspirerande stämningen tycker jag vi lyckats överföra på eleverna som deltagit, säger Bibani, tredje årets studerande.

Här kan du läsa FSI:s pressmeddelande om Idrottskarusellen.

Utbildning, Evenemang