– En utmaning är ständigt att få alla med. Därför försöker jag motivera genom olika grenar och ett schema som anpassas efter de anställdas tidsplanering, säger Matias Anthoni.
– En utmaning är ständigt att få alla med. Därför försöker jag motivera genom olika grenar och ett schema som anpassas efter de anställdas tidsplanering, säger Matias Anthoni.

När Amer Sports tog kontakt med nyutexaminerade Matias Anthoni och frågade om han ville hålla idrottstimmar för företagets anställda några gånger i veckan hade Matias genast ett motanbud. Tänk om företaget istället skulle anställa honom på heltid för att förbättra hälsan hos de anställda? I dag har han jobbat som företagets träningscoach i över ett år.

Att Matias Anthoni skulle jobba med idrott har egentligen varit självklart hela livet.
– Jag kommer från en familj där idrotten alltid varit starkt närvarande och vi har prövat på alla möjliga sporter under min uppväxt. Under studietiden gick 4–5 kvällar i veckan åt att jobba som fotbollstränare åt 10-åringar. Efter att ha utexamierats 2016 anställdes han på heltid som personlig tränare vid Elixia vilket gjorde att fotbollen fick stiga åt sidan, och några månader senare blev Matias juniorchef vid HIFK för att jobba med friidrott för unga. En dag hörde en bekant av sig och undrade om Matias inte kunde tänka sig att börja leda gym- och gruppträningar på Amer Sports med huvudkontor i Helsingfors.
– Företaget hade en tanke om att satsa mer på sina anställdas välmående och ville ordna 1–2 gruppträningar i veckan. Efter en stund tog jag mod till mig och frågade – tänk om ni istället skulle anställa mig på heltid för att jobba med hälsan hos personalen.

Jobbar med de anställdas hälsa som en helhet

På den vägen är det. I dag, ett år senare, arbetar Matias två dagar i veckan på Amer Sports huvudkontor i Helsingfors, och tre dagar i veckan på en av företagets fabriker i Vanda.
– Mitt uppdrag är enkelt: Jag ska förbättra hälsan hos arbetstagarna, konstaterar Matias. Under sina arbetsdagar leder han allt från gymträningar och löprundor för att inte tala om pausgympan som hålls en gång per dag när Matias går våning för våning genom huset. Allt sker på de anställdas arbetstid och det finns uttalat att personalen får avsätta tid för att träna, bara arbetet inte blir lidande.
– Genom att jag arbetar heltid kan jag även se på hälsa som en helhet. Bortsett från träningen kan vi även samlas kring föreläsningsteman som mat och sömn, och vill man inte gå på ledda grupptimmar kan man boka mig enskilt eller t.ex. be om ett skräddarsytt träningsprogram. Allt har planerats för att göra det möjligt för alla som vill att delta, förklarar Matias som önskar att fler arbetsgivare skulle se nyttan med att arbetstagare trivs och orkar bättre när man rör på sig.
– I och med att detta är helt nytt jobbar vi också med att hela tiden utveckla konceptet. Mycket möjliggörs även genom att företaget har så fina utrymmen och gym som vi får använda.

Viktig del av produktteamet

Matias har under året även blivit en viktig del av företagets produktteam och testar bland annat klockor och träningsappar innan uppdateringar och nya modeller når marknaden.
– Eftersom jag jobbar inom huset och så konkret med detta varje dag, är det roligt att kunna bidra även med annat än bara träningsbiten. Dessutom är det ju roligt att få testa nya produkter, skrattar Matias.
Han han har lyckats skapa det många strävar efter – sitt drömjobb. När Matias får frågan hur dagens studenter ska tänka när de söker jobb har han direkt svaret.
– Våga fråga! Det kommer sällan stå i arbetsplatsannonsen att företaget söker exakt den utbildning du har. Istället gäller det att vara modig. Jag funderade flera gånger om jag vågar föreslå att Amer Sports skulle anställa mig, men i slutändan – vad har du att förlora på att fråga?

Alumn