Det var en minst sagt hektisk hösttermin för den tyske utbytesstudenten Enrico Berardone på Arcada. Han upplevde inte bara livet i ett nytt land och kompletterade den examen inom industrial engineering han siktar mot med en rad kurser inom företagsekonomi. Det var också året då han satte sin företagsamhet på prov och grundade företaget Fairbrush – ett initiativ som också ledde till en seger i den första upplagan någonsin av tävlingen Arcada Mindventures.

– Små saker kan göra stor skillnad, säger Enrico.

Han talar om Fairbrush, såväl namnet på hans företag som på den bambutandborste han just introducerat på marknaden. För var ekologisk tandborste som säljs doneras en till bättre behövande i utvecklingsländer.

– Det var en idé jag tog med mig ifrån Tyskland när jag anlände till Finland i augusti. Under en kurs i e-distribution fick vi i uppdrag att skapa en webbshop och jag frågade mina teamkamrater ifall de kunde tänka sig att jobba med Fairbrush-shoppen. Det var en stor hjälp i inledningen, inte minst eftersom några studenter hade marknadsföring som huvudämne och kunde komma med värdefull input. Efter det var det fullt upp att kontakta leverantörer och testat en rad tänkbara tandborstar att investera i. Nu har företaget äntligen lanserats och jag har just återvänt efter att ha donerat den första omgången tandborstar i Asien.

Entreprenörskap med ekologiskt fokus

Grundprincipen bakom konceptet är att Fairbrush erbjuder något värdefullt för alla inblandade parter.

– Givetvis är det många företag som enbart fokuserar på att tjäna pengar. Men vad vi ofta glömmer är att det i slutändan ofta sker på någon annans bekostnad, som miljön eller människor i utvecklingsländer. Den här affärsmodellen gynnar å andra sidan alla. Utöver att företaget går runt och att staten får skatteinkomster är det bra för miljön och människor med sämre förutsättningar får både tandborstar och kunskap.

Genom att hitta lokala samarbetspartners i utvecklingsländer kan Enrico sprida både kunskaper om munhygien och ett ekologiskt tankesätt.

– Det är otroligt hur många människor i världen som kanske hört talas om tandborstar, men själva faktiskt aldrig sett en.

Just den ekologiska aspekten, tillsammans med en professionell pitch och en gedigen marknadsanalys, var viktiga faktorer när Enrico vann den första Arcada Mindventures-tävlingen på högskolan.

En miljö som uppmuntrar till företagsamhet

Arcada Mindventures, som arrangerades i början av december, är en intern entreprenörskapstävling där studenter kan vinna 1 000 euro såväl som ovärderlig coaching från de fyra entreprenörskapsexperterna som utgör tävlingens jury.

– Det var otroligt givande att delta i Mindventures och alla som går runt med en affärsidé ska absolut ställa upp, säger Enrico. Det är ett perfekt tillfälle att testa om du faktiskt är någonting på spåret. Tidigare har jag också varit rädd för att prata högt om mina idéer – tänk om någon skulle stjäla dem? Men något jag insett i Finland är hur mycket du har att tjäna på att vara öppen och att diskutera dina planer. Du får så många nya infallsvinklar och nya tankar väcks som kan hjälpa dig att ta nästa steg.

För att summera Enricos termin i Finland började det med att han ville ”uppleva naturen, läsa kurser inom ekonomi och hinna fundera på vad han ville göra efter sin examen.” Men det visade sig istället vara den perfekta språngbrädan för att sjösätta ett företag.

– Jag har länge vetat att jag inte ville var låst till yrkestiteln ingenjör, utan också vill lära mig mer om management, ledarskap och ekonomi. Det var en lyckträff att välja Arcada eftersom kurserna jag läst här gav mig den grund jag behövde för att kunna skapa mitt eget företag. Jag har lärt mig mycket om t.ex. e-distribution, att tala inför människor och om kommunikation. Kursen Projektledning och budgetering var givetvis väldigt viktig för mig och erbjöd kunskaper som var enkla att omsätta i praktiken. Jag uppskattar också att människor här är så öppna med sina företagsidéer, enkla att tala med och alltid villiga att dela med sig av sina erfarenheter och idéer.

Enrico har nu återvänt till Neu-Ulm University of Applied Sciences i Tyskland för att skriva sitt slutarbete. På Arcada önskar vi honom all lycka i framtiden och ser fram emot att lägga händerna på hans Fairbrush-tandborstar inom kort.

Läs mer på Fairbrush Facebook-sida eller hemsida (än så länge endast på tyska).

 

 

Utbildning