Några år i arbetslivet fick geronom Halima Kangau att inse vilka kunskaper hon saknade för att kunna bli ännu bättre på sitt jobb. Det fick henne att återvända till Arcada för att även utbilda sig till sjukskötare.

Halima utexaminerades som geronom år 2011 och har sedan dess arbetat inom äldrevården. Förra hösten valde hon att fortsätta med studier till sjukskötare via den öppna yrkeshögskoleleden på Arcada.

- Jag uplevde att jag saknade tillräcklig medicinsk kompetens. När man arbetat några år ser man vad man ännu behöver lära sig för att kunna bli ännu bättre på det man gör, säger hon.

Halima säger att hon ville bredda sina kunskaper för att kunna utvecklas i sitt jobb inom äldrevården och ta ett större ansvar.

- Jag trivs enormt bra med mitt jobb. När jag berättade om mina tankar om att vidareutbilda mig uppmuntrade mina klienter på äldreboendet mig att ta chansen. Även om de säger att de saknar mig redan nu och väntar på att jag snart ska komma tillbaka.

Halima fick höra om Öppna YH-leden via en vän och säger att det var ett sätt för henne att nå sin dröm.

- Jag upplever att jag är ännu mer motiverad och satsar ännu hårdare nu då jag verkligen vill avlägga tillräckligt många studiepoäng för att kunna bli antagen som examensstudent. Jag vet vad jag vill med mina studier och att jag vill studera just här.

Nöjd med utbildningen och stämningen på Arcada

Arcada känns som en familj och Halima berömmer både lärarna och sina medstudenter. Hon tycker om den varma stämningen och gemenskapen och säger att hon är tacksam för att få studera i den här miljön.

- En hel del saker har även förändrats sedan jag sist studerade här. Jag tycker det har gått mot det bättre, det finns mer flexibilitet och större möjlighet att kunna påverka själv och bygga upp studierna på ett individuellt sätt.

Det kan ibland kännas tungt att studera efter några års paus, men Halima säger att om man hittat rätt är man även redo att kämpa för det. Att ge upp är inte ett alternativ för henne.

- Tänk hur många som kämpade om att få en studieplats på Arcada - och du är en av dem! Var stolt över dig själv även då det känns som du inte lyckats göra ditt bästa.

Själv hittar Halima motivationen i sitt arbete och de möjligheter som hennes nya examen tillför. Hon säger att den bästa känslan är då man vet att man kunnat hjälpa någon annan och få den att må bättre. Efter att själv ha varit sjuk under en tid lärde hon sig uppskatta så enkla saker som rena lakan, frisk luft eller en dusch.

- Jag vill kunna bidra till att de jag tar hand om har en så bra och meningsfull tillvaro som möjligt, säger Halima.

Ansökan till Arcadas Öppna yrkeshögskoleled på bachelornivå är öppen 1.6-4.8.2017

Utbildning