Pernilla Stenbäck
Pernilla Stenbäck

Den finländska barnmorskeutbildningen fyller 200 år i år. Utbildningen har en hög kvalitet, vilket man kan se på att Finland ligger i täten då det gäller kunskaper om sexual- och reproduktiv hälsa. Trenderna under det senaste århundradet visar att barnmorskan har spelat en viktig roll i den positiva utvecklingen.

Barnmorskeutbildningen firas vid ett jubileumsseminarium i samband med Barnmorskedagarna i Åbo 3-4.5.2016.

- Jubiléet inleds med en uppvisning, där vi uppmärksammar utbildningens historia genom att visa upp barnmorskedräkter genom tiderna, säger Pernilla Stenbäck, examensansvarig lektor för barnmorskeutbildningen vid Arcada. Hon kommer att leda uppvisningen iklädd i en dräkt från början av 1800-talet.

Den finländska barnmorskeutbildningen startade i Åbo den 1 november 1816, och flyttades till Helsingfors universitet år 1833. Det var den första yrkesutbildningen som riktades särskilt till kvinnor. Nuförtiden utbildas barnmorskor vid åtta yrkeshögskolor i Finland.

- Arcada är en av två högskolor i Finland som erbjuder barnmorskeutbildning på svenska. Vi har ett fint samarbete mellan utbildningarna nationellt sett, vilket leder till  att kvaliteten på utbildningen håller en väldigt hög nivå, säger Stenbäck.

I dag omfattar den finländska barnmorskeutbildningen 270 studiepoäng och tar 4,5 år att avlägga.

- Utbildningen står inför ett vägskäl och vi väntar på stora beslut om framtiden. Det är den längsta yrkeshögskoleutbildningen, och ett förslag är att göra om den till en högre yrkeshögskoleutbildning, säger Stenbäck.

Lärare och studenter vid landets barnmorskeutbildningar kommer att fortsätta firandet av  utbildningen med olika evenemang under hösten 2016.

- Alla yrkeshögskolor ordnar eget program för att uppmärksamma den officiella jubileumsdagen 1.11.2016. På Arcada kommer vi bland annat att lyfta fram våra simuleringsmöjligheter som vi är nationellt kända för, säger Stenbäck.

Jubileumsåret till ära utkommer en jubileumsskrift ”Den utbildade barnmorskan med dig i 200 år”, som publiceras under jubileumsseminariet.

Tilläggsinformation:

Pernilla Stenbäck, Yrkeshögskolan Arcada, pernilla.stenback@arcada.fi, 0294 282 595

Avsändare: Informatör Johanna Modig-Gräsbeck, johanna.modig-grasbeck@arcada.fi, 0294 282 677

Pressmeddelande