Oscar utexamineras som ingenjör inom distibuerande energisystem.
Oscar utexamineras som ingenjör inom distibuerande energisystem.

Efter gymnasiet visst Oscar Mansén att han vill studera teknik.
– När jag sedan såg att man kunde studera Energi- och miljöteknik på Arcada tänkte jag att genast att detta kunde ge mig breda möjligheter inför framtiden.
Kunniga ingenjörer är eftertraktade – något som Oscar märkt av redan under studietiden.

Utbildningen i energi- och miljöteknik på Arcada fokuserar på distribuerade energisystem. Studierna ger färdighet att planera och övervaka sanering av byggnader, och tar i beaktan energiförbrukning, miljövänlighet och kostnader.
- Vi studerar byggnadsteknik och planering, energiteknik, vvs-teknik och självklart innehåller studierna mycket matematik och fysik, förklarar Oscar.
Till studierna hör också lagstiftning och en del företagsekonomi, t.ex. investering och lönsamhet. Färdiga ingenjörer arbetar sedan exempelvis med att planera värme-, vatten- och ventilationssystem eller skapa hållbara och moderna energisystem för fastigheter.
- Studierna är ibland mycket teoretiska, men det vägs upp med olika övningar och det faktum att ingenjörer är så eftertraktade på arbetsmarknaden. Det är lätt att få jobb under sommaren och vid sidan av studierna, konstaterar Oscar.
Han har själv arbetat under hela studietiden och fortsätter snart inom en ny position inom företaget.
- Och jag skulle påstå att som tredjeårets student har du garanterat ett arbete vid sidan av studierna om själv du vill.

I framtiden vill Oscar gärna arbeta med energitekniska lösningar.
- Eftersom vi även blir behöriga vvs-planerare är det många som fortsätter jobba inom detta eftersom utbildningen ger väldigt goda färdigheter inom området. Själv är jag intresserad av fastighetsskötsel och förnybara energilösningar och jobbar gärna med te.x. projektledning när jag utexamineras om två år.
- Detta är verkligen inte det lättaste området att utbilda sig inom, men med ambition och ett intresse för branschen klarar man sig långt.

Läs mer om utbildningen i energi- och miljöteknik här.
Ansökan sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018.
Mer information om antagningen hittas här.