Tävlingsförberedelser, Skype-möten och heltidspraktik. Så ser Chia Palkonens vardag ut för tillfället. Första veckan i juni reser hon till Oslo för att delta i tävlingen Intelligence Hunt.

Då tävlingen Intelligence Hunt ordnades i Helsingfors satt Chia Palkonen tillsammans med sina klasskamrater i publiken som åskådare. I år ser däremot situationen annorlunda ut: den 7 juni deltar hon i den stora finalen, som denna gång arrangeras i Oslo.

– Jag fick höra om tävlingen via Arcada och valde att söka in på egen hand. Nu har jag lite koll på vad tävlingen går ut på och därför är jag inte nervös inför finalen, säger Palkonen.

Studenterna valdes ut och lagen bildades. Tävlingen, som fokuserar på aktuella frågor inom sjöfartsindustrin, går främst ut på samarbete och problemlösning.

– Alla lag har tilldelats ett uppdrag av ett företag. Sedan har lagen fått jobba med uppdraget i 2-3 månader för att försöka lösa problemet. Det gick lite långsamt i början men nu går det undan, berättar Palkonen.

Använder teknologin för att kommunicera

Lagen består av studenter från hela världen med olika bakgrund. Själv studerar Palkonen för andra året på Materials Processing Technology på Arcada. Möjligheten att träffa lagkamraterna före finalen har inte funnits, och i stället har Palkonens lag tagit teknologin till hjälp.

– Vi har Skype-möte en gång i veckan där vi diskuterar det som behöver göras. Var och en har en vecka på sig att söka efter information och jobba på sin uppgift. Det kommer att bli roligt att träffa lagkompisarna efter att endast ha haft kontakt med varandra via nätet, säger Palkonen.

Men vad hon och hennes lag egentligen har sysslat med är ännu lite hemligt.

– Vi har fått jobba med en applikation. Det kan jag i alla fall berätta, säger Palkonen och skrattar.

För Palkonens del blir det en snabb men effektiv resa till Oslo. Staden är bekant sedan tidigare och den här gången ligger fokus på tävlingen. Förhoppningarna inför den stora finalen är stora, och med bra samarbete och stämning kan det gå hela vägen, säger Palkonen.

– Jag tror att det kommer gå jättebra, vi har en bra laganda. Jag är glad att jag sökte till den här tävlingen, säger Palkonen.