Emmi Koskenvesa och Moa West tog sig till final med sitt bidrag.
Emmi Koskenvesa och Moa West tog sig till final med sitt bidrag.

Från ett kursprojekt till designtävling i London – Arcadas kulturproducenter Moa West och Emmi Koskenvesa tog sig till final i den globala studenttävlingen RSA Student Design Awards. Deras projekt fokuserar på hur man kan göra föråldrade tågstationer mer användarvänliga.

Moa och Emmi deltog i RSA Student Design Awards som en del av kursen i produkt- och konceptutveckling. Tävlingen bygger på tjänstedesign inom aktuella samhällsfrågor och fokus ligger bland annat på sociala, ekonomiska och hållbara lösningar. De blivande kulturproducenterna valde att skapa en verktygslåda som går att applicera på gamla och omoderna tågstationer för att utveckla dem och göra dem trivsammare.

- Vi utgick från säkerhet, tillgänglighet och trivsel och vår idé innehåller bland annat förslag gällande belysning, miljövänlighet, ljudmiljöer och bekvämlighet, säger Moa – som i det här skedet inte vill avslöja fler detaljer då finalen ännu väntar.

- För att få större spridning för vår idé valde vi att inte fokusera på en enskild station utan istället skapa verktyg som kan användas bredare. Vi satsade speciellt mycket på bakgrundsarbetet och fördjupade oss i hur man planerar allmänna utrymmen, säger Emmi.

Tävlingen intresserade och motiverade

Alla studenter på första årskursen jobbade parvis med egna projekt, och via en intern tävling valdes sedan två bidrag som fick delta i RSA Student Design Awards. I början av april kom de glada nyheterna om att Moa och Emmi tagit sig vidare och nu väntar final i London i maj där de kommer att presentera sitt projekt och sig själva inför en jury.

- Tävlingen var inbakad i kursen, och jag tycker att det varit en givande och motiverande inlärningsmetod. Under föreläsningarna tog vi upp olika temahelheter och sedan fick vi direkt använda det vi lärt oss på ett konkret sätt, säger Emmi.

RSA Student Design Awards ordnas varje år och är världens äldsta tävling inom tjänstedesign. Tävlingsarrangörerna jobbar tätt med flera samarbetspartner och företag för att ta fram projektförslag samt sedan fortsätta stöda och utveckla de vinnande idéerna.

- Det känns superfint att ha tagit sig till final och det är en rolig överraskning att få åka till London. Vi är intresserade av att fortsätta jobba med vår idé, så nu hoppas vi på stöd från juryn, säger Moa.

Utbildning, Evenemang