Mattias, Oskar, Ellen, Pia och Freddy från Team Arcada tog FM-silver
Mattias, Oskar, Ellen, Pia och Freddy från Team Arcada tog FM-silver

Fredagen den 13.4 ordnades Suomen Elvytysneuvostos nationella Finska mästerskap i återupplivning. Tävlingen ordnades under de årliga dagarna för förstavårdare i Vanda, med målsättningen att välja det lag som representerar Finland i de internationella ECR tävlingarna i Bologna, Italien, i augusti.

Arcada deltog även detta år med ett studentlag bestående av Ellen Ahlström och Pia Halavakoski-Pråhl (14FV) samt Oskar Snellman, Freddy Österberg och Mattias Lindberg (16FV), och tog slutligen en silvermedalj.

- Laget placerade sig på en hårfin andra plats av totalt sju lag som alla redan arbetar ute på fältet, vilket visar på vilken otroligt kompetens våra studenter besitter, konstaterar lärare i akutvård Christoffer Ericsson, som fungerade som teamets handledare under tävlingen.

I tävlingen ges hjärt-lungräddning till en vuxen enligt rådande ECR-föreskrifter. 50 procent av bedömningen baserar sig på dockans respons på kvalitén av återupplivning (intensitet, djup osv), medan de resterande bedömningarna bland annat baserar sig på ledning, kommunikation, arbetsfördelning och eftervård.

– Tävlingen är inte tänkt för högskolor, utan egentligen för människor i arbetslivet, och deltagarlagen är från alla möjliga yrkeskategorier från läkare och sjukskötare, berättar Freddy Österberg, från Team Arcada.
- Det ligger mycket övning bakom vår placering, och i år tittade domarna extra mycket på kommunikation och ledarskap. Vi är riktigt stolta över vår placering, fortsätter Österberg.

Det vinnande laget var förstavårdsteamet från Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän, som nu får representera Finland internationellt.