Rebecca och Corinne kombinerar studier med idrott på FM-nivå.
Rebecca och Corinne kombinerar studier med idrott på FM-nivå.

Rebecca Ljung och Corinne Björklund kombinerar studier på Arcada med idrott på FM-nivå genom idrottsnätverket Urhea. När Arcadahallen står klar på campus nästa år underlättas ytterligare en vardag fylld av träningar, läger och studier.

Konståkningen har funnits med Corinne Björklund sedan 15 år tillbaka, först som enskild konståkare, numera inom synkroniserad konståkning i Helsingfors skidskoklubbs ry's FM-lag.
- Tanken att bli fysioterapeut föddes genom idrotten och de skador jag själv har fått. Jag blev intresserad av hur dessa kunde förebyggas eftersom jag vet hur viktigt det är att man snabbt får hjälp när olyckan väl är framme, berättar Corinne.
Rebecca Ljung har sedan tre år tillbaka fullt fokus på spjutkastningen, som är ett resultat av intresset för friidrott och mångkamp.
- Att jag skulle bli fysioterapeut stod klart sista året i gymnasiet och via Arcadas hemsidor hittade jag möjligheten att via Urheanätverket, som Arcada är en del av, kombinera studierna med idrotten, säger hon.

Noggrann planering krävs

I dag tävlar de bägge på FM-nivå och att kombinera studier med idrott är - förutom hårt arbete - något som kräver både flexibilitet och motivation.
- I vardagen är det mest i tidtabellerna det syns att jag både studerar och idrottar. Vi tränar närmare 20 timmar i veckan, och jag måste alltid ha koll på hur jag strukturerar exempelvis inlämningsuppgifter. Arcada och utbildningen stöder mig genom att de kan ge mer tid om t.ex. en deadline känns helt omöjlig i mitt träningsschema, förklarar Corinne.

Rebecca å sin sida har precis kommit tillbaka från ett träningsläger utomlands, och får även hon stöd från lärarna genom att hon bland annat kunnat flytta fram sina praktikperioder.
- För mig börjar tävlingssäsongen redan i maj, och praktik under sommaren är otänkbart nu när jag siktar på medalj i FM för under 22-åringar. I och med att jag tränar själv kan jag bygga mitt schema mer flexibelt, men det kräver ändå en hel del planering, konstaterar hon.

Korta avstånd på campus underlättar mycket

Både Rebecca och Corinne bor på Arcadas campus i Majstranden, något som betydligt förenklar vardagen. Nästa år i februari står även Arcadahallen klar, vilket gör att det finns ett gym ett stenkast från den egna bostaden.
- Att inte behöva sätta tid på att färdas till och från träningarna gällande min enskilda träning känns mycket välkommet i ett schema där jag tränar 5-6 gånger per vecka, konstaterar Corinne.
Rebecca, vars träningsscheman görs av spjutstjärnan Mikaela Ingberg, ser framemot att kunna ta hjälp av det nya gymmet för att träna styrka, hopp och aerobträning.

Dessutom är även målsättningen inom sina respektive grenar självklara – att bli så bra som möjligt.
- Under vintern tog jag FM-guld och hoppas kunna försvara min medalj i sommar. Om det blir medalj får jag även tävla i de nordiska mästerskapen i Sverige senare i sommar, berättar Rebecca.
- Inom vårt lag har vi just nu fokus på teknik och börjar snart sätta de nya programmen inför tävlingssäsongen i vinter då vi har som mål att bli världsmästare, konstaterar Corinne.
Hur årets tävlingar lyckas är det ännu svårt att säga något om, men en sak vet de iallafall – det är med idrottare de helst vill jobba när de utexamineras.
- Man har redan nu lärt sig så oroligt mycket, och förstått att man är på rätt ställe och studerar rätt sak. Det känns bra, konstaterar Corinne.

Arcadahallen står klar på Arcadas campus i Arabiastranden i februari 2019. Idrottshallen kommer även att betjäna innevånarna i närområdet och huvudstadsområdets idrottsföreningar.