Framtidens kunnande och innovationer är teman för årets SuomiAreena i Björneborg. Yrkeshögskolan Arcada är med för första gången och organiserar och deltar i två programpunkter under veckan.

SuomiAreena samlar politiker, experter, påverkare och organisationer för att diskutera samhälleliga frågor den 15 till 19 juli. Utbildning och forskning får i år extra mycket utrymme och finns representerade i flera av diskussionerna.

Arcada ordnar en paneldebatt tillsammans med Helsingforsnejdens sommaruniversitet och Undervisnings- och kulturministeriet fredagen den 19 juli klockan 13-14. I debatten ” Pitääkö olla huolissaan – kuka pärjää ja millä osaamisella?” diskuteras framtidens kunnande och arbete.

Teman som lyfts fram är bland annat om utbildad arbetskraft är nyckeln till ett framgångsrikt Finland, vilken inverkan den tekniska och digitala utvecklingen har på framtidens jobb samt om utbildning, forskning och innovationer skapar sysselsättning och välmående.

Deltagare i panelen är Mona Moisala, doktor i psykologi, hjärnforskare, Helsingfors universitet, Samuli Savo, Chief Digital Officer (CDO), Stora Enso och Otto Tähkäpää, verksamhetsledare, framtidsforskare, Tulevaisuuskoulu. En representant från Undervisnings- och kulturministeriet kommer också att delta i debatten. Moderator är Renaz Ebrahimi, journalist och aktivist. Debatten går på finska och kommer även att streamas live på webben.

Arcadas rektor Mona Forsskåhl deltar även i ett diskussionstillfälle ordnat av Folktinget. Debatten ”Maskin eller människa? – Spetskompetens för framtidens arbetsmarknad” ordnas på onsdagen den 17 juli klockan 14.30-15.30. Under diskussionen funderar panelisterna på hur vi kan anpassa framtidens utbildning så att den motsvara arbetslivets utmaningar och förväntningar, samt vilka möjligheter och hot som kommer med livslångt lärande, digitalisering och karriärsbyte.

SuomiAreena organiseras av Mediahub Helsinki och staden Björneborg. Evenemangen är kostnadsfria och öppna för alla. Förra sommaren besökte 69 000 personer de ungefär 200 evenemangen som ordnades under veckan.

Här hittar du hela programmet under SuomiAreena.

Evenemang