Turku Data Science Meetup, Turku Machine Learning and AI meetup, Infolytika Ventures och Yrkeshögskolan Arcada slår ihop sina kunskaper och ordnar tillsammans ett evenemang om artificiell intelligens onsdagen den 9 augusti i Åbo.

 

Den artificiella intelligensen har redan revolutionerande effekter på samhället och påverkan förutspås vara ännu större än under den industriella revolutionen. Precis som den industriella revolutionen ersatte manskraften, kommer den artificiella intelligensen på många ställen att ersätta människans intelligens.

 

Den största skillnaden är att artificiell intelligens med hjälp av internet är tillgänglig för vem som helst, när som helst. I dagens läge kan man med hjälp av sin mobil få åtkomst till mer information än vad alla professorer vid ett universitet tillsammans kan erbjuda. Exempelvis så kan man översätta nästan vilket språk som helst eller identifiera så gott som alla olika typer av växter.

 

- Om 20 år kommer vi att ha nått punkten där en stor del av det arbete som tidigare utförs av människan kommer att kunna ersättas av maskiner och artificiell intelligens. Därför måste vi fort ändra vår inställning till arbete, säger Jaakko Vainio från Lokus Digital Oy.

 

I synnerhet Finland, som är ett litet men högteknologiskt samhälle, kommer att gynnas av dessa möjligheter. I praktiken kommer de flesta industrier att kunna utnyttja fördelarna och kunna förbättra sin konkurrenskraft med hjälp av artificiell intelligens. Branschen är fortfarande relativt ny, vilket innebär att även mindre aktörer kan klara sig i konkurrensen.

 

- Många finska teknologiföretag representerar idag det globala toppkunnandet gällande artificiell intelligens och de har fått stor uppmärksamhet utomlands, säger Peter Sarlin, vd för Infolytika Ventures och forskare vid Arcada.

 

Ett växande intresse för artificiell intelligens har fått experter att samlas för nätverkande i så kallade meetups. Två av meetup-aktörerna i Åbo, Turku Data Science meetup och Turku Machine Learning and AI meetup går nu ihop med Infolytika Ventures och Yrkeshögskolan Arcada och bildar Turku.ai-Meetup, som har som mål att arbeta för utvecklingen och användandet av artificiell intelligens i både Åbo och övriga Finland.

 

Turku.ai organiserar evenemang som är öppna för alla, och välkomnar både experter och nybörjare för att skapa nya kontaktnät, utbyta idéer och utvecklas. Nästa evenemang ordnas den 9.8 kl. 17.30 på Infolytika Ventures kontor i Werstas. Under evenemanget talar professor Amaury Lendasse, University of Iowa och gästande professor vid Arcada, och Niko Vuokko från Eniram Oy.

 

Tilläggsinformation:

 

Peter Sarlin, 0405727670, peter@infolytika.com

Jaakko Vainio, 0503025321, jaakko@lokusdigital.fi

Eero Laaksonen, 0415037022, eero@valohai.com

 

Evenemang, Forskning