Vinnarna "JG goes live" - Moa Eklund (till höger) och medvinnarna besökte Arcada.
Vinnarna "JG goes live" - Moa Eklund (till höger) och medvinnarna besökte Arcada.

10 minuter live är ett unikt koncept där elever vid svenskspråkiga gymnasier runt om i landet får prova på mediaproduktion och tävla med en egenproducerad direktsändning. Det vinnande laget från Jakobstads gymnasium besökte nyligen Arcada för att bekanta sig med utbudet inom mediastudier.  

Tävlingen 10 minuter live, som under hösten 2018 genomfördes för andra gången, lockade fem finlandssvenska gymnasier att under en intensiv vecka prova på att utveckla och producera en direktsändning för hbl.fi/10minlive. Jakobstads gymnasium vann tävlingen med sitt bidrag JG goes live.

- Jakobstads gymnasiums sändning är en imponerande helhet med tanke på den tid eleverna haft att få ihop sitt program. Dessutom vågar man ta upp ett ämne som, kan jag tänka mig, inte varit helt självklart att behandla i ett sådant här sammanhang. Programmet håller också hög teknisk nivå, förklara jurymedlem Fred Nordström, examensansvarig vid Arcadas institution för kultur och media. Nordström satt i juryn tillsammans med Marika Mäklin (Svenska litteratursällskapet), Mirka Maikkola (Teater Viirus) och Susanna Landor (HBL).  

Det vinnande laget besökte nyligen huvudstaden och därmed även Arcada, som varit med och möjliggjort tävlingen två år i rad.

- Vinsten betyder mycket för oss, med tanke på all tid och energi vi la ner på produktionen. Att hitta ett koncept och en helhet som alla är nöjda med är ju alltid en utmaning, men enligt mig så lyckades vi nog väldigt bra med det, konstaterar Moa Eklund (till höger i bilden). Tanken på att studera något inom området låter inte helt fel, tillägger hon. 
 
Vid institutionen för media och kultur utbildas proffs inom online media, film, tv och kulturproducentskap på svenska . Arcada är ensam i landet om att erbjuda dessa utbildningar på svenska. Vinnarna fick också bekanta sig med skolans moderna studie- och arbetsmiljöer, såsom TV-studion med sändningsrum, ljudstudion samt klipp- och editeringsrummet.
 

Utbildning