KESTO Eettinen kestävyysosaaminen työelämä- ja korkeakoulukontekstissa
Tausta ja päämäärä
Aikamme keskeisin kysymys liittyy ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisesti kestävän sekä osallistavan ja oikeudenmukaisen työelämän rakenteiden vahvistamiseen. Erilaiset teknologiset innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen, auttavat näiden ongelmien ratkaisemisessa, mutta samalla ne voivat vahvistaa ei-toivottuja kehityssuuntia, ns. monimutkaisten ongelmien (“wicked problems”) kehittymistä. Näiden monimutkaisten ja hankalien ongelmien ratkaiseminen edellyttää eettistä kestävyysosaamista. Tämä osaaminen tulee näkyväksi kykynä tarkastella ongelmia ja löytää ratkaisuja moninäkökulmaisen systeemiajattelun avulla. Se tarkoittaa taitoa hahmottaa yhteiskunnalliset, tuotannolliset ja ekologiset näkökulmat systeemisenä kokonaisuutena. Eettiseen kestävyysosaamiseen yhdistyy myös tiedollisuus, esteettisyys, emotionaalisuus ja kehollisuus. KESTO-hanke vastaa edellä kuvattuihin kestävyysosaamisen kehittämistarpeisiin.
Tavoitteet ja hyödyt
KESTO-hankkeen tavoite on vauhdittaa yhteiskunnallista kestävyysmuutosta korkeakoulujen ja yritysten välisen yhteistoiminnan avulla YK:n Agenda 2030-tavoiteohjelman (YK, 2015), Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen (Valtioneuvoston kanslia, 2016) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön 2030 strategian suuntaisesti (OKM, 2019). Tavoitteena on
• tutkia ja kehittää eettistä kestävyysosaamista korkeakouluopiskelijoiden, opettajien ja yritystoimijoiden keskuudessa
• soveltaa korkeakouluopiskelijoiden eettistä kestävyysosaamista työelämärajapinnassa uusia liikeideoita ja toimintatapoja innovoimalla
• lisätä yritysyhteistyökumppanien sekä korkeakouluopettajien ja opiskelijoiden systeemistä ymmärrystä kestävyyshaasteiden ratkaisemisessa
• valtavirtaistaa eettistä kestävyysosaamista korkeakoulujen ja yritysten toimintaympäristöissä
• vahvistaa konsortion yhteistyötä eettisesti kestävän työelämän ja korkeakoulun kontekstissa
Tulokset
Eettisen kestävyysosaamisen vahvistaminen liittyy erityisesti globaaliin ilmastonmuutokseen, uusiin teknologioihin ja innovaatioihin ja työelämän murrokseen yksilöiden, yritysten ja yhteiskuntien tasoilla. Monimutkaisesti toisiinsa kietoutuvien ongelmien ymmärtäminen ja ratkaiseminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti edellyttää verkostoyhteistyötä, moninäkökulmaista eettistä ajattelua väärinkäytösten erottamiseksi hyvistä toimintamalleista sekä vastuunottoa. Eettisesti hyväksyttyihin pelisääntöjen pohjalta rakentuva osaaminen luo kilpailuetua työ- ja elinkeinoelämälle sekä edistää työhyvinvointia ja investointien rahoittamista ja talouden kasvua pitkällä aikavälillä. Vaikka KESTO-verkosto on tehnyt vuosia yhteistyötä erilaisissa kokoonpanoissa, eettistä kestävyysosaamista kehittävän ja tutkivan KESTO-verkoston painoala on kaikille uusi nouseva ala.
Hankkeen toteutus perustuu moninäkökulmaiseen yhteiseen teoreettiseen ymmärrykseen sekä käytännön työelämän kanssa yhteistyössä toteutettavien eettisesti kestävien projektikokeiluihin sekä niiden tutkimiseen ja niistä oppimiseen. Hanke toteutetaan eri osapuolten erityisosaamista hyödyntäen ja yhteisiin pelisääntöihin ja selkeään työnjakoon perustuen. Hankkeen ammattitaitoinen johtaminen ja koordinointi, toiminnan ja vaikutuksen jatkuva seuranta ja tuotosten levitys edistävät hankkeen vaikuttavuutta.
Verkostomaisen yhteistyön alkuvaiheen tukeminen on KESTO-hankkeeseen osallistuville yliopistoille ja korkeakouluille on erityisen tärkeää eettisen kestävyysosaamisen vahvistamiseksi. Se luo edellytykset entistä monitieteisemmän ja kokonaisvaltaisen koulutuksen toteuttamiseen ja tutkimuksen kehittämiseen. Hankkeen kumppanit edustavat eri tutkimus- ja koulutusaloja, maantieteellisiä alueita sekä suomen- ja ruotsinkielisiä koulutusorganisaatioita ja ovat sitoutuneet pitkäaikaiseen yhteistyöhön, läpinäkyvyyteen ja avoimuuteen.
Hanke synnyttää korkeakoulujen kestävän tulevaisuuden tutkimus- ja kehittämisverkoston uudeksi vaikuttavaksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi. Se tuottaa kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävää teoriapohjaista ja käytännöllistä tietoa, osaamista opiskelijoille, opettajille, työelämälle ja sen johdolle sekä poliittisen päätöksenteon tueksi. Hanke rakentaa eettistä kestävyysosaamista, eettisesti kestäviä työelämän malleja sekä kehittää ajattelua ja valmiuksia löytää ratkaisuja monimutkaisiin eettisiin ja käytännöllisiin globaaleihin ja paikallisiin kestävyyden ongelmiin.
Hanke tuottaa kestävyysosaamista vahvistavia käytännönläheisiä ja teoreettisia podcasteja, tulevaisuuden työpajoja, videoita ja webinaareja opintojaksoilla ja työelämässä hyödynnettäviksi. Hankkeessa tuotettava aineisto jaetaan avoimesti työelämäkokeilujen ja työpakettien tueksi.
Hanke vakiinnuttaa eettisen kestävyysosaamisen korkeakoulujen opetukseen ja tulevien opiskelijoiden ja opettajien osaamiseen.
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus
KESTO-hanke tukee OKM:n strategisia tavoitteita vahvistamalla eettistä kestävyysosaamista korkeakouluopiskelijoiden, opettajien ja yritystoimijoiden keskuudessa ja rakentamalla moninäkökulmaista, innovatiivista ja pitkäkestoista tutkimuksen, koulutuksen ja työelämäyhteistyön välistä yhteistyötä ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävien ratkaisujen löytämiseksi monimutkaisiin ongelmiin. Eettinen kestävyysosaamisen valtavirtaistaminen auttaa löytämään merkityksellisiä ja yhdenvertaisuutta tukevia toimintamalleja yhteiskunnan eri tasoilla ja globaalisti.
Korkeakouluopiskelijoilla, opettajilla ja työelämän edustajilla on tasavertainen mahdollisuus osallistua hankkeen aikana järjestettäviin kokeiluihin, työpajoihin ja webinaareihin. Hankkeen vaikuttavuus ulottuu maantieteellisesti laajalle koko Suomeen ja tutkimusyhteistyön kautta myös kansainvälisesti.
Hankkeen tuloksista tiedotetaan monipuolisesti erilaisilla kansallisilla ja kansainvälisillä koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen sekä elinkeinoelämän foorumeilla sekä hankkeen verkkosivuilla. Työelämän malleista tiedotetaan eri medioissa, ja populaarijulkaisuja levitetään myös Haaga-Helian eSignals-alustan kautta. Tieteellisiä julkaisukanavia ovat Journal of Lifelong Learning, Ammattikasvatuksen aikakauskirja, Aikuiskasvatus ja Haaga-Helian eSignals Research.
Hankkeen tuloksista tiedotetaan myös korkeakoulujen omilla sivuilla ja erilaisilla sosiaalisen median kanavilla. Hyvät käytänteet levitetään valtakunnallisesti ammatillisten opettajakorkeakoulujen välillä. Hanke järjestää elinkeinoelämän, ministeriöiden ja korkeakoulukentän edustajille seminaarin, joka toteutetaan myös laajalle yleisölle suunnattuna webinaarina. Lisäksi hyödynnetään hankepartnerien verkostoja, esim. Kestävä kehitys kasvatuksessa ja koulutuksessa, UNESCO Learning Cities, SIRENE.
Abstrakti
KESTO-verkostossa eettistä kestävyysosaamista vahvistetaan työelämän ja korkeakoulujen välisessä yhteistoiminnassa.
KESTO-verkosto tutkii ja kehittää eettistä kestävyysosaamista työelämäkumppaneiden, korkeakouluopiskelijoiden ja opettajien yhteistoiminnassa. Verkoston tavoitteena on korkeakoulujen ja työelämän eettisen kestävyysosaamisen vahvistaminen pitkäkestoisessa yhteistyössä. Tutkimuksen ja kehittämisen kohteina ovat tekoälysovellukset, vastuulliset liiketoimintaratkaisut ja eettisesti kestävä toiminta. Hankkeen vaikutuksia analysoidaan systeemisen ajattelun, moninäkökulmaisuuden kautta.